Onder de vlag van CropXR Potato

De partners in Holland Innovative Potato hebben besloten om de onderzoek ambities van HIP uit te voeren binnen CropXR onder de vlag van CropXR Potato. CropXR biedt een omgeving die aansluiting van het aardappelonderzoek mogelijk maakt met plantkundig onderzoek in Nederland waarbij zowel bedrijven als kennisinstellingen betrokken zijn.

Over CropXR

CropXR is een instituut gevestigd in Nederland dat zich toelegt op de ontwikkeling van veerkrachtigere gewassen door middel van innovatieve ‘smart breeding’. De missie is ambitieus:

Aan een solide basis van Nederlandse plantbiologie, landbouwwetenschappen en plantenveredeling voegt het instituut een geïntegreerde laag van experimenteel onderzoek, kunstmatige intelligentie en computationele modellering toe. Het doel is om technologie en methoden te ontwikkelen om nieuwe gewasvariëteiten te genereren die beter zijn aangepast aan klimaatverandering en minder afhankelijk zijn van schadelijke landbouwinterventies.

Over CropXR Potato

Aardappelen zijn wereldwijd een van de belangrijkste basisvoedselgewassen. Het is een gewas met een sterk variabele opbrengst en kwaliteit, wat te wijten is aan de genetische diversiteit en de sterke interactie tussen genotype en omgeving. De aardappelwaardeketen moet in de komende jaren maatschappelijke en milieu-uitdagingen aangaan. Daarom is het dringend noodzakelijk om de veerkracht van aardappelen tegen klimaatverandering te verbeteren, terwijl de milieubelasting van de aardappelteelt wordt verminderd en de aardappelkwaliteit wordt behouden en de opbrengst wordt verbeterd.

Om deze doelen te bereiken, moet de interactie tussen het zich ontwikkelende aardappelgewas en zijn omgeving in detail worden begrepen. Daarom moeten de belangrijkste genetische factoren, omgevingsfactoren en gewasbeheeropties worden geïdentificeerd en met elkaar worden verbonden. We streven ernaar om innovatieve aardappelgewasmodellen te ontwikkelen die deze verbindingen beschrijven en hun invloed op kwaliteit en opbrengst voorspellen. Deze modellen zullen de beslissingen van boeren over duurzaam gewasbeheer ondersteunen en de gerichte veredeling van nieuwe, milieuvriendelijke en klimaatbestendige rassen versnellen.

Aardappelgewasmodellen zijn met succes ontwikkeld en worden gebruikt, maar de variatie in de reactie van het gewas op de omgeving is groot, en daarom is het nog steeds een uitdaging om deze reacties te vertalen naar algemeen toepasbare modellen. De grote impact van de conditie van het pootgoed, de asynchrone initiatie en groei van de knollen, en de extreem grote genetische variatie tussen cultivars zijn belangrijke complicerende factoren.

Doelen van CropXR Potato: De belangrijkste omgevingsstressfactoren die de aardappelteelt wereldwijd belemmeren, zijn droogte en hitte. We streven ernaar om systematisch het combinatorische effect van droogtestress, omgeving en aardappelgenotype te onderzoeken op:
1) de opbrengst en kwaliteit veroorzaakt door gewasarchitectuur;
2) de ontwikkeling van knollen;
3) microbiome-gemedieerde veerkracht.